Groenland (2023)

My Image

In augustus en september 2023 maakte ik deel uit van het team van Arctic Adventure dat de Groenlandse ijskap overstak.

Een expeditie van 600 kilometer door ijzingwekkende omstandigheden. We hadden de nodige tegenslagen, slecht weer en logistieke problemen maar zetten door en slaagden. Na 30 dagen bereikten we Point 660 in het westen van Groenland.

Op deze pagina (maar in de blogs en artikelen op deze website en mijn Polarsteps account) krijg je een goed beeld van de expeditie.

Wil je er meer over weten? Ik verzorg regelmatig lezingen (ook op maat)! Onderstaande video geeft al een eerste indruk.

Het team

We vormden een klein team bestaande uit poolgids en expeditieleider Henk-Jan Geel, Marijke van Langen, Volkert Thijssen en ikzelf, Wouter Plaatsman. In april 2023 ontmoetten wij elkaar voor het eerst, startten met gezamenlijk trainen en teambuilding. Als team waren we volledig op elkaar aangewezen.

Henk-Jan Geel
Henk-Jan Geel

Henk-Jan is als enige Nederlandse IPGA (International Polar Guide Association) gecertficeerde poolgids expeditieleider en organisator van onze expeditie. Hij heeft al diverse malen op Groenland, Antarctica en het poolgebied expedities (be)geleid. Via zijn bedrijf Arctic Adventure maakt hij het voor een grote groep mensen mogelijk om kennis te maken met reizen in het arctisch gebied.

Marijke van Langen
Marijke van Langen

Marijke van Langen liep voorheen al eens naar Rusland en maakte de oversteek van Groenland in traditionele kleding. Een geweldige prestatie, want in het maken van haar kleding zat vele honderden uren werk. Het werkte perfect!

Volkert Thijssen
Volkert Thijssen

Volkert Thijssen is ervaren avonturier en al jaren te vinden in de Scandinavische wildernis. Hij maakte onder andere toertochten in zomer en winter op de Hardangervidda en in Lapland. Met de expeditie naar Groenland ging ook voor hem een droom in vervulling.

Wouter Plaatsman
Wouter Plaatsman

Voor mij is dit een grote droom. Ik heb een brede buitensportervaring in de bergen als (alpiene) klimmer, trailrunner en winterkampeerder. De winter is mijn favoriete seizoen!

Vanuit Nederland werden wij verder nog ondersteund door onze basiskampmanager Dirk van As die ons dagelijks voorziet van actuele wind- en temperatuurverwachtingen. Bij medische vragen konden we altijd terugvallen op onze arts-op-afstand Maybritt Kuypers en het team van Outdoor Medicine.

Oorspronkelijk vertrokken we als team van vijf, helaas heeft een van onze teamleden de expeditie niet kunnen voltooien. Op zijn verzoek heb ik zijn vermelding verwijderd.

De route

Verder weg van je normale bestaan kun je bijna niet zijn. Onze expeditie volgde de klassieke Groenland-oversteek van Isortoq aan de oostkust naar Kangerlussuaq aan de westkust. Een zware route van bijna 600 kilometer. In het najaar heel afwisselend: kans op smelting in de eerste periode ski je de invallende winter in. Een najaar kennen ze niet echt.

Onze uitrusting vervoerden we op sledes achter ons aan. Bij aanvang woog onze onze uitrusting circa 80 kilo per persoon. Daarvan is ongeveer 45 kilo eten en ruim 5 kilo benzine zodat we sneeuw konden smelten als watervoorziening. Over ieder detail is nagedacht want op de route is alleen maar honderden kilometers leegte.

Dat maakt iedere dag een aanslag op het lichaam en de geest. Heel bijven is het devies. Telkens pushen tot je grens, er soms overheen, maar altijd met in het achterhoofd de wetenschap dat hulp ver weg is.

Een uitgebreid verslag lees je terug op Polarsteps en via mijn blog-pagina:Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina