Botnische Golf 2025

In de winter van 2025 steken wij, Volkert Thijsen, Marijke van Langen en Wouter Plaatsman, als de ijscondities het toelaten de Botnische Golf over.

De Botnische Golf, het noordelijke deel van de Oostzee, bevriest in de winterperiode geheel of gedeeltelijk. Een paar decennia terug kon een oversteek van Lulea in Zweden naar Oulu in Finland in een rechte lijn gemaakt worden.

Onze expeditie zal waarschijnlijk een route dichter langs de kust moeten volgen, want 80 kilometer van de kust is hulp ver weg en het risico een stuk groter. Daarnaast, de route dichter langs de kust is weliswaar langer (165 kilometer rechte lijn, 190 tot 200 kilometer langs de kust), maar veel scheelt het niet.

Onderweg skien we over het bevroren zeeijs volgens een route die van eiland naar eiland gaat. Zo uitgekiend dat binnen een vastgesteld aantal uren (afhankelijk van de weersvoorspellingen) vaste grond op een eiland of het vaste land bereikbaar is.

Door zoveel mogelijk op eilandjes de tent op te zetten, treffen we daar tevens sneeuw die niet met zout ijs in contact is gekomen en zich beter leent om te smelten.

Deze expeditie is een geweldig avontuur. Kruiend zeeijs, ijsbrekers, variabele ijsdiktes, het geeft weer heel andere problemen die we moeten oplossen dan Groenland.

In de loop van 2024 werken we het expeditieplan verder uit en houden we jou natuurlijk op de hoogte.

Nu al beetje nieuwsgierig? Via de onderstaande knop kun je de actuele ijscondities raadplegen:Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina