Zoals je in bovenstaande korte preview al kunt zien: een Groenland-expeditie is geen dagelijks tripje. Het vergt maanden voorbereiding, stevige training en heel wat doorzettingsvermogen. Natuurlijk wil jij nog veel meer weten over onze expeditie. Dat kan! Door deze pagina te lezen, maar ook door mij gewoon een vraag te stellen, een lezing te bezoeken of te organiseren of door gezellig samen te trainen.
We vormen een klein team bestaande uit poolgids en expeditieleider Henk-Jan Geel, Marijke van Langen, Volkert Thijssen en ikzelf, Wouter Plaatsman. In april ontmoetten wij elkaar voor het eerst, startten met gezamenlijk trainen en teambuilding. Als team zijn we straks volledig op elkaar aangewezen.
Henk-Jan is als enige Nederlandse IPGA (International Polar Guide Association) gecertficeerde poolgids expeditieleider en organisator van onze expeditie. Hij heeft al diverse malen op Groenland, Antarctica en het poolgebied expedities (be)geleid. Via zijn bedrijf Arctic Adventure maakt hij het voor een grote groep mensen mogelijk om kennis te maken met reizen in het arctisch gebied.
Marijke van Langen liep voorheen al eens naar Rusland en maakt de oversteek van Groenland in traditionele kleding. Via haar fundraising op GoFundMe.com zamelt zij geld in voor Greenland Trees, een project dat boomplant op Groenland mogelijk maakt.
Volkert Thijssen is ervaren avonturier en al jaren te vinden in de Scandinavische wildernis. Hij maakte onder andere toertochten in zomer en winter op de Hardangervidda en in Lapland. Met de expeditie naar Groenland gaat ook voor hem een droom in vervulling.
Voor mij is dit een grote droom. Ik heb een brede buitensportervaring in de bergen als (alpiene) klimmer, trailrunner en winterkampeerder. De winter is mijn favoriete seizoen!
Vanuit Nederland worden wij verder nog ondersteund door onze basiskampmanager Dirk van As die ons dagelijks voorziet van actuele wind- en temperatuurverwachtingen. Bij medische vragen kunnen we altijd terugvallen op onze arts-op-afstand Maybritt Kuypers en het team van Outdoor Medicine.
Oorspronkelijk vertrokken we als team van vijf, helaas heeft een van onze teamleden de expeditie niet kunnen voltooien. Op zijn verzoek heb ik zijn vermelding verwijderd.
Verder weg van je normale bestaan kun je bijna niet zijn. Onze expeditie volgt de klassieke Groenland-oversteek van Isortoq aan de oostkust naar Kangerlussuaq aan de westkust. Een zware route van bijna 600 kilometer. In het najaar heel afwisselend: kans op smelting in de eerste periode, lopen we de invallende winter in. Een najaar kennen ze niet echt.
We starten omstreeks 16 augustus in Tasiilaq met materiaalcontroles en gaan dan per boot of helicopter naar Isortoq waar we rond 18 augustus aan onze oversteek beginnen. Vanaf dat moment bepaalt het ritme van de dag. Is het weer goed en zit het mee? Dan leggen we flinke afstanden per dag af. Bij slecht weer of lastig terrein is het net zo hard werken voor amper vooruitgang. De route is in 25 tot 28 dagen te doen, maar Groenland is onvoorspelbaar en extreem. We nemen daarom voor 35 dagen eten en brandstof mee.
Onze uitrusting vervoeren we op sledes achter ons aan. Bij aanvang weegt onze onze uitrusting circa 80 kilo per persoon. Daarvan is ongeveer 45 kilo eten en ruim 5 kilo benzine zodat we sneeuw kunnen smelten als watervoorziening. Over ieder detail wordt nagedacht want op de route is alleen maar honderden kilometers leegte.
Dat maakt iedere dag een aanslag op het lichaam en de geest. Heel bijven is het devies. Telkens pushen tot je grens, er soms overheen, maar altijd met in het achterhoofd de wetenschap dat hulp ver weg is. De combinatie van wind en temperatuur bepaald telkens of verplaatsen verantwoord is. Bij te koude gevoelstemperaturen is het wachten op beter weer. Ook worden we gewaarschuwd voor het ontstaan van mogelijke Piteraq-winden. Koude valwinden die langs de ijskap naar zee denderen en extreem hoge windsnelheden kunnen halen.